Een van de leukste dingen van de kerstvoorbereidingen is het in kerstsferen brengen van het huis. Na het opzetten en versieren van de kerstboom en het ophangen van kerstverlichting in de tuin, vind ik het altijd heerlijk om ruim voor de Kerst na te denken over het aankleden van de kersttafel. De kersttafel dekken volgens de etiquette, hoe doe je dat eigenlijk?

Trendy of traditioneel? Dek de kersttafel volgens de etiquette.

Het begint met de vraag: wat gaat het worden qua stijl? Traditioneel wit, kerstrood of een hippe kersttrend? De keuze is reuze! Of je nu houdt van traditioneel dekken met het familietafelzilver of lekker over de top met veel glitter en glamour, het begint met een mooi tafelkleed. Dan begint het echte werk! Want: hoe dek je een tafel volgens de etiquette?

Kersttafel dekken volgens de etiquette: borden stapelen

Je begint met de borden. Echt stijlvol is het dekken met onderborden. Plaats ze twee centimeter van de tafelrand en 50 tot 60 centimeter uit elkaar. Het aantal borden hangt af van je kerstmenu. Het grootste bord, voor het hoofdgerecht, staat onderop de kleinere bordjes voor tussengerechtjes daar op en het kleinste bordje voor het voorgerecht staat boven aan de stapel. Serveer je een soepje dan staat het soepbord bovenop. Je kan de borden ook voorverwarmen op een rechaud, dan zet je het bord pas neer bij het opdienen van het gerecht.

 

Etiquette: bestek van buiten naar binnen

So far the easy part, want hoe zit het ook alweer met het bestek? Vorken liggen links van het bord en messen rechts met het de snijkant richting het bord. Het bestek voor het eerste gerecht ligt aan de buitenkant en bestek voor het hoofdgerecht ligt het dichtst bij het bord. Als je een soepje serveert ligt de soeplepel rechts van het bord, aan de buitenkant. Bestek voor het nagerecht ligt aan de bovenkant van het bord. Links daarvan staat een broodbordje met een botermesje.

Glazen

Nu nog de glazen. Rode wijnglazen zijn groter dan glazen voor witte wijn. Voor elke wijn zet je een apart glas neer. Je plaats de glazen diagonaal, rechtsboven het bord. Het glas dat je het eerst gebruikt, staat het dichtstbij en het waterglas staat het verst van je bord. Dus schenk je wit bij het voorgerecht en rood bij het hoofgerecht, dan staat het witte wijnglas rechts onderaan, schuin links daarboven het glas voor rood en schuin daarboven het waterglas.

Servetten en decoraties

Tot slot servetten en decoraties. Het servet ligt links van het bord in een mooie servetring of kunstig gevouwen. Je kan het ook op het bovenste bord of boven het couvert voor het nagerecht plaatsen. Decoraties en kaarsen maken je tafel het helemaal af. Let wel op dat je decoraties je gasten niet belemmeren om elkaar aan te kunnen kijken. Ik wens jullie een gezellig en smakelijk kerstdiner met familie en vrienden aan een prachtige tafel in feestelijke kerstsferen. Merry Christmas!

Zin in een traditionele kerst met een gevulde kalkoen? Bekijk het recept hier.

Pin It on Pinterest

Share This