Bij een traditioneel kerstdiner hoort de gevulde kalkoen, in dit recept met cranberry compote. Stuffed turkey, oftewel gevulde kalkoen, is een traditioneel kerstgerecht, maar hoe bereid je zo’n enorme vogel? Slager Ben heeft een geweldig recept voor gevulde kalkoen met zelfgemaakte cranberry compote voor uw bedacht. Een smakelijke kerst toegewenst!

Ingrediënten

(voor 1 kalkoen van 5 kg. Deze is geschikt voor ca. 10 personen)
1 Franse scharrel of biologische kalkoen

Marinade

  • Sap van 1 geperste sinaasappel
  • 1 teentje gehakte knoflook
  • 1 flinke el grove Franse mosterd
  • 1 flinke el honing
  • 2 tl rozemarijn gehakt
  • 2 el olijfolie
  • Peper en zout

Vulling

  • 1 oud (boeren)brood
  • 2 appels
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • 50 gr cranberries even geweld
  • 50 gr rozijnen even geweld in
  • 50 gr gedroogde abrikozen even geweld
  • 50 gr walnoten
  • Sap van 1 sinaasappel
  • 1 tl rozemarijn
  • 1 tl tijm
  • Olijfolie
  • Peper en zout

Cranberry compote

  • 1 zak cranberry’s (340 gram)
  • 200 gram suiker
  • 0,25 liter water
  • Een schone weckpot (even uitkoken)

De kalkoen bereiden

Haal de kalkoen uit de koelkast. Dep de kalkoen droog. Pers een sinaasappel uit. Hak de knoflook fijn en voeg met de honing, de mosterd en de olie toe aan het sinaasappelsap. Breng de marinade op smaak met de rozemarijn en wat peper en zout. Goed roeren.

Bestrooi de binnenkant van de kalkoen met peper en zout. Vul de binnenkant met stukjes sinaasappel, takjes rozemarijn en teentjes knoflook. Smeer de buitenkant in met de marinade. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in een grote met olie ingevette ovenschaal.

Laat de kalkoen nu in ongeveer 1,5 tot 2 uur op kamertemperatuur komen. Plaats de kernthermometer in de dij van de kalkoen. Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet de kalkoen in de oven en zet de kookwekker op 30 minuten. Na 30 minuten verlaag je de temperatuur naar 140 graden. Draai de kalkoen nu om, zodat de kalkoen gelijkmatig bruin kleurt.

Laat de kalkoen nu in ongeveer 2 uurtjes gaar worden. De kalkoen is klaar als deze een kerntemperatuur van 58 graden heeft. Dit lijkt laag, maar de kalkoen gaart nog na tijdens het rusten. Haal de kalkoen uit de oven en dek deze af met aluminiumfolie. Laat de kalkoen een half uur rusten, de temperatuur zal oplopen naar 66 graden. Mocht dit niet het geval zijn, zet de kalkoen dan nog even terug in de oven.

De cranberry compote bereiden

Was de cranberry’s en doe ze met het water en de suiker in een steelpan en breng aan de kook. Laat zachtjes koken tot de cranberry’s openbarsten -ongeveer 10 minuten. Doe de cranberry compote in de weckpot. Vul de pot tot net onder de rand, doe de deksel erop en laat in de pot afkoelen. Bewaar tot gebruik in de koelkast.

De vulling maken

Pel en snipper de ui en hak de knoflook fijn. Fruit aan in een beetje olijfolie. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en bak dit mee. Snijd de ciabatta (mag ook een ander brood zijn) in blokjes. Giet het knoflook-uienmengsel op het brood. Snijd 2 appels in blokjes en hak de noten en de abrikozen grof. Voeg dit bij de stuffing. Voeg ook de rozijnen en de cranberry’s toe aan de vulling. Breng de kalkoenvulling op smaak met het sap van 1 sinaasappel, een scheutje olijfolie en peper en zout. Vul de kalkoen met de vulling of bak deze apart in een ovenschaal gedurende 30 minuten op 175 graden.

Serveer de kalkoen met de vulling, cranberry compote en bijvoorbeeld zelfgemaakte aardappelpurée en winterse groenten zoals stoofperen en spruiten.

Andere recepten voor het bereiden van kalkoen bekijken? Klik hier voor meer kerstinspiratie.

Pin It on Pinterest

Share This