Een heerlijk recept voor de koude dagen: sucadelappen op grootmoeders wijze.

Ingrediënten

  • 1 kilogram sukadelappen
  • 2 grote uien
  • 3 tenen knoflook
  • 75 gram roomboter
  • peper
  • zout
  • 200 ml rode wijn
  • 800 ml heet water
  • 2 blokjes runderbouillon
  • takje rozemarijn

Bereidingswijze

Schil de uien en snijd ze in grove stukken. Doe de waterkoker aan met ruim voldoende water. Wrijf de sukadelappen aan beide kanten in met ruim peper en zout. Smelt de boter in een grote braadpan en braad de sukadelappen aan beide kanten aan, totdat ze mooi bruin worden. Laat de sukadelappen in de pan.

Voeg de in stukken gesneden uien toe. Knijp de 3 tenen knoflook met de knoflookpers uit in de pan. Voeg ook het takje rozemarijn toe. Schenk de rode wijn in de pan. Giet 800 ml kokend water uit de waterkoker in een maatbeker. Doe hier de 2 runderbouillonblokjes bij. Roer met een vork tot de bouillonblokjes zijn opgelost. Schenk de bouillon bij het vlees.

Doe de deksel op de pan. Laat het vlees minstens 3 uur sudderen op een laag vuurtje. Gebruik voor een goede verspreiding van de hitte een sudderplaatje. Controleer het vlees af en toe om te kijken of er voldoende braadvocht is en of het niet te hard gaat. Als het braadvocht te veel ingedikt is, voeg dan 100 ml kokend water toe.

Na 3 uur sudderen is het vlees klaar en kan het worden opgediend. Ik serveer mijn sukadelappen heel simpel met gekookte aardappeltjes en bloemkool of verse spinazie.

Tip van Ben

Zoals eigenlijk van toepassing is op alle stoofgerechten: “Maak veel.” Deel gezellig uit aan buren of vrienden, of leuker nog: schuif aan bij elkaar aan tafel. Je kunt de stoofpot natuurlijk ook  2 dagen achter elkaar eten: De 2e dag smaakt het nóg beter!

Pin It on Pinterest

Share This