Varken van de beste kwaliteit

Slager Ben in Doorn verkoopt verschillende soorten varkensvlees van de beste kwaliteit. Hij selecteerde boer Kees Schepens omdat de varkens van het eeuwenoude Duke of Birkshire ras op het Brabantse platteland onder de beste omstandigheden opgroeien. Duroc ham haalt Ben van het Spaanse familiebedrijf ‘Grup Batallé omdat de kwaliteit van Duruc vlees ongeëvenaard lekker mals en sappig is. De zwarte, langharige varkens lopen in de buitenlucht en eten wat ze in de natuur vinden.

De leefomstandigheden van de Duke of Birkshire en Duroc varkens zijn het uitgangspunt voor Ben. Hij is ervan overtuigd dat dierenwelzijn zorgt voor een betere kwaliteit en smaak van het vlees.

Duke of Birkshire en Duroc varkens hebben een leven in de natuur met veel ruimte, beweging en natuurlijke voeding. Gewoon zoals het leven van een varken hoort te zijn.

Gemoedelijk Duroc varken

Duroc varkens zijn roodbruin van kleur en hebben hangende oren. Het ras komt waarschijnlijk uit Amerika en ontstond rond 1800 uit verschillende rode varkenssoorten. Duroc varkens hebben een rustig en gemoedelijk karakter, een hoge weerstand tegen ziekten en zijn erg geschikt als buitenvarkens.

Pietrain varken: een echte ‘dikbil’

Pietrain is een wit varkensras met zwarte vlekken uit België dat rond 1960 in Nederland werd geïmporteerd. Piétrain varkens zijn drager van de ‘dikbilfactor’. Hierdoor ontwikkelt de ‘bilpartij’ zich in vergelijking met andere rassen tot uitzonderlijke proporties. Het vlees staat bekend om het lage vetgehalte en de hoge kwaliteit.

Lokale boer Allard uit Maarn heeft deze varkens op zijn boerderij.

Vriendelijk varken met een wollige vacht

Het Wolvarken is een vriendelijk, rustig varken met een opvallende verschijning. Het varken dat oorspronkelijk uit Hongarije komt, leeft het liefst buiten en heeft een vacht die lijkt op een wollen deken. Het vlees van dit varken is donker, sterk doorregen, mals en smakelijk. De onderhuidse vetlaag van dit varken is veel dikker dan bij andere varkensrassen en het vlees is ook duidelijk dooraderd met vet. 

Op de foto boer Allard uit Maarn met het varken.

Duke of Birkshire varken uit Brabant

De Berkshire varkens leven op het uitgestrekte Noord-Brabantse platteland onder de beste omstandigheden. Het ras hecht veel waarde aan de ruime bewegingsvrijheid en het zorgvuldig samengestelde dieet van granen en appels. Het Berkshire varken leeft ook het liefst in een rustgevende omgeving en die vinden zij nergens beter dan onder de hoede van Kees Scheepens. Het resultaat is kwalitatief hoogwaardig als en sappig varkensvlees met een rijke smaak. En bovendien: vlees met een betrouwbare herkomst.

Duroc varkens van een Spaans familiebedrijf

Het Duroc de Batallé varken is een aparte verschijning met lange donkere haren en zwarte hoeven, ‘pezuòas negras’. De varkens lopen in de buitenlucht en eten alles wat ze in de natuur vinden. Het vlees kenmerkt zich door het hoge gehalte intramusculair vet: dunne vetadertjes die door het vlees lopen. Dit vet verdwijnt bij het bakken van het vlees en zorgt dat het vlees uitzonderlijk smakelijk, sappig en mals is.